de Regio

Het bivak is gebouwd in de streek in Noord-Italië die het Valpelline wordt genoemd. Het Valpelline-dal ligt in de kleinste en meest noordwestelijke regio van de Italiaanse republiek, namelijk Val d’Aosta.

Val d’Aosta grenst in het noorden aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. De regio beslaat 3.263 km2 en heeft een bevolking van ongeveer 120.000 inwoners. De regio kent 2 officiële talen: het Italiaans en het Frans. De locale bevolking spreekt echter veelal het ‘Arpitan’, een Frans-Provençaals dialect ook wel 'patois' genoemd.

Het Aostadal is als een eilandje temidden van Europa’s hoogste bergmassieven en indrukwekkende vierduizenders zoals de Mont Blanc, Cervino (Matterhorn), Grand Paradiso, Monte Rosa en de Grand Combin.
Met zijn vorstelijke bergen, steile afgronden, bekoorlijke wateren en ongerepte bergweiden is het landschap ruig, imposant en sprookjesachtig tegelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Valpelline-dal zelf strekt zich uit van het noordoosten van de stad Aosta tot aan de Cervino aan de Zwitserse grens. Het kent een droog en zonnig klimaat. Het onaangeroerde berglandschap leent zich bij uitstek voor excursies en wandeltochten en ook de gevorderde alpinist vindt hier nog menige uitdaging.

De plek waar de nieuwe bivakhut zal komen ligt zo'n 250 meter boven een verlaten alm die naar de naam Pra de Dieu luistert. Na een kort steil stukje kom je op een richel (2530m) die plaats biedt aan het nieuwe onderkomen met een uitzicht op het hele Valpelline. De locatie is direct aan de voet van de noordhelling van de Becca di Luseney (3504m). Rondom Pra de Dieu stroomt de hele zomer volop water in twee beekjes. Hogerop, in de nabijheid van het bivak, kan het op het eind van het seizoen moeilijker worden maar er zijn plannen voor een klein spaarbekken in de buurt van het bivak.

Vanuit het nieuwe bivak is een doorsteek te maken naar 2 andere hutten. In oostelijke richting naar Rifugio Prarayer en in zuidelijke richting naar Bivacco Reboulaz.