Naamgeving

Carlo Chentre en Ettore Bionaz waren beiden zeer graag geziene personen in het Valpelline en in het bijzonder in de gemeente Bionaz. Met hun daadkracht hebben ze beide een grote betekenis gehad voor de gemeente en het dal.

Carlo Chentre

Carlo Chentre was van 1973 tot 1990 burgemeester van de gemeente Bionaz. Hij heeft een grote betekenis gehad voor de sport in het dal en voor de jongeren. Hij heeft oa het langlaufen en biatlon in het dal georganiseerd opgezet. Twintig jaar lang was hij de drijvende kracht achter de door hem opgerichte club wat het biatlonparcours uiteindelijk een internationale faam deed verwerven. De baan is recentelijk volledig gerenoveerd. Het prachtige parcours in de bossen rond het Lago Lexert is twee maal per jaar het toneel van belangrijke internationale biatlon wedstrijden. Dan wordt het anders zo stille dal overspoeld met sporters en publiek. De geest van Carlo Chentre zal hiermee eeuwig doorleven.

 

 

 

 

  Etore Bionaz

Ettore Bionaz werd in 1939 geboren in Bionaz. Ettore was een veelzijdig man die met zijn vriendelijke karakter zeer geliefd was in het dal. Hij was enkele jaren burgemeester van Bionaz, berggids en één van de Guides de Valpelline en beeldhouwer/ houtsnijder met regionale bekendheid. Zijn werk is nog steeds te zien in het winkeltje van zijn vrouw Alina te Bionaz (onder de appartementen naast de camping). Daarnaast was hij ook doende met de training van lawinehonden.

Zijn lievelingsberg was de Becca di Luseney. Hij overnachtte dan vaak met klanten in de almhutten op Pra de Dieu. Zijn grote wens dat er aan de voet van deze berg ooit een bivak zou moeten komen is jammer genoeg nu pas, na zijn dood gerealiseerd. Zijn kinderen en weduwe zijn echter zeer verguld met het initiatief van de stichting Bivacco Valpelline en het feit dat het bivak zijn naam draagt. Een plek die op zijn lijf geschreven is!

In de zomer van 1985 kwam Ettore om het leven tijdens een beklimming van de Monte Cervo (naast de Becca di Chardonney) in het zicht van zijn eigen huis.